Унищожаване на стършели

Цени за унищожаване
Начини на унищожаване

Той е всекиму познато едро, прилично на оса хищно насекомо. Но какво трябва да знаем преди да пристъпим към унищожаване на стършели? Стършелите живеят на семейства. Всяко семейство се състои от една майка и стършели-работници. Презимуват само единични оплодени майки. Напролет всяка майка самостоятелно строи гнездо в хралупи, тавани, под капаците на изоставени кошери и др. Това е и периода, в който е най-препоръчително за третиране и унищожаване на стършели. Като материал за строеж на гнездото се използват стърготини от кората на дърветата, които стършелите сдъвкват и обработват със слюнка в маса, подобна на кашата, от която се изработва хартията. От тая маса те градят хоризонталните си пити; отвън ги облепват с отделна покривка, която ги пази. Унищожаване на стършели и техните кошери(пити) може да бъде изключително опасно, както за Вас така и за професионалистите. Бъдете особено внимателни в случай, че решите да пристъпите сами към тяхното унищожаване.

Стършелът изхранва личинките си с храна от животински произход: улавя насекоми, между които и пчели, сдъвква ги и ги отнася в гнездото си. Това е наистина сериозна причина да искате да третирате за унищожаване на стършели, ако имате в района където са Вашите кошери с пчели. През есента, когато пчелите се съберат на кълбо, стършелите, летейки и при по-ниска температура, се добират до вътрешността на кошера, където не само грабят мед, но убиват и пчели. Унищожаването на стършелите трябва да бъде консултирано и извършено в най-подходящия период, за да не се поставяте пред свършен факт.

Борбата със стършелите се свежда главно до унищожаване на гнездата им. Понеже презимуват само отделни оплодени женски стършели, унищожаването на една майка през пролетта е равностойно на унищожаването на цялото й бъдещо поколение. Унищожаването на стършеловите гнезда се извършва вечер, когато стършелите са се прибрали. Трябва да се има предвид, че разоряването на такова гнездо съвсем не е безопасно: ужилване на човек от десетина стършела може да бъде смъртоносно. Ето защо при това унищожаване трябва да се вземат всички предпазни мерки.
Стършелите живеят предимно сред природата и градят гнездата си върху дървета и хралупи. Засегнати от тях обичайно са извънградски райони, особено къщи, близки до гора, планини и овошки, както и предградските квартали.

В постройки и сгради, стършелите закачат гнездата си в комини, под керемиди, навеси и най-вече греди. Ще ги намерите под навеси на стопански постройки, складови помещения, слабо обитаеми къщи и вили. Почти във всяка изоставена къща на село или в гората има стършелово гнездо. Напомняме Ви отново да бъдете особено внимателни при унищожаване на стършели и ако не сте сигурни какво правите, то по-добре да се свържете с нас за консултация и професионална помощ за тяхното унищожаване!


Тагове:
унищожаване на стършели, стършел, унищожаване, пръскане, против, борба, вредители, дезакаризация, дезинсекция, отстраняване, ДДД, фирма, препарати, третиране, бълха, обработка, договор, абонамент, цена, pruskane protiv stursheli, pruskane, unishtojavane na stursheli, sturshel, uni6tojavane, protiw, unishtojavane, ubivane

Трайно унищожаване на вредители! ДДД Договор и ДДД Абонамент